Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie
Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
4  voorwerpen
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z030-002 Beeld H. Catherine Labouré
Toelichting:
In 1830, in de kapel van de zustercongregatie Filles de la Charité (Dochters der Liefde) in de Rue du Bac te Parijs, kreeg zuster Catharina Labouré (1806-1876) tijdens een verschijning van Maria de opdracht om een medaille te laten slaan volgens het model dat haar werd getoond. Dit beeld van Catharina toont haar in zusterkleding met in haar rechterhand de medaille, ook Wonderdadige medaille genoemd, zoals die is uitgegeven door de congregatie naar aanleiding van het visioen dat Catharina had. Het beeld is gemaakt naar voorbeeld van het beeld dat in het moederhuis van de congregatie te Parijs staat. Iedere nieuwe provincie van de congregatie kreeg een kopie van het originele beeld.
Achtergronden:
De congregatie van de Dochters der Liefde is te Parijs gesticht door Vincentius a Paulo (1581-1660) in 1633. De congregatie stichtte in 1902 het eerste huis in Nederland. Catharina Labouré werd op 27 juli 1947 heilig verklaard.
Datering:
1915-1930
Deelcollectie:
Dochters der Liefde
Materiaal/techniek:
Beschilderd gips
Lengte in cm:
29
Breedte in cm:
25
Hoogte in cm:
107
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P018-004 Medailles van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille
Toelichting:
Vier verschillende versies van de medaille van O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille. In de kapel in de Rue du Bac te Parijs kreeg in 1830 zuster Catharina Labouré (1806-1876) tijdens een verschijning van Maria de opdracht om een medaille te laten slaan volgens het model dat haar werd getoond: Maria, staande op een wereldbol, met stralen uit haar handen in een ovalen omlijsting met de woorden "O Maria zonder zonden ontvangen, bid voor ons die onze toevlucht tot u nemen". De eerste medailles werden in 1832 geslagen. In 1846 werd de devotie officieel door Rome erkend. Catharina Labouré werd in 1947 heiligverklaard. Verder nog een medaille met een afbeelding van de verschijning van Maria aan Catharina Labouré, met aan de achterzijde een portret van de zuster. Daarnaast nog drie medailles van een gekroond Kind Jezus dat met zijn rechterhand wijst naar zijn borst waarop het H. Hart is te zien en in de linkerhand een olijftak. Achterop de medaille de tekst "O Jésus roi d'amour j'ai confiance en votre miséricordieuse bonté". Deze gebedstekst zou op 28 augustus 1922 door Jezus aan Yvonne Beauvais (1901-1951) gegeven zijn. Zij was in 1921 ingetreden bij de zusters Augustinessen te Malestroit (Frankrijk) en is bekend geworden als mère Marie Yvonne-Aimée-de-Jesus. Later illustreerde zuster Yvonne-Aimée het gebed met een tekening van het Kind Jezus, zoals op de medaille te zien. Daarnaast nog een medaille van de H. Bernardus die met een boek en bisschopsstaf voor een klein Mariabeeld staat afgebeeld. Daar omheen de tekst "Sancte Bernarde OPN". Op de achterzijde een afbeelding van de Moeder Gods van de Altijddurende Bijstand.
Achtergronden:
Catharina Labouré maakte deel uit van de congregatie van de Dochters der Liefde, gesticht door Vincentius a Paulo. In 1625 had Vincentius de Congregatie der Missie gesticht, ook wel de Lazaristen genoemd. De devotie tot O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille werd in 1949 door de Lazaristen van het rectoraat Mariaveld te Susteren in hun kerk ingevoerd. Vanuit Mariaveld verspreidde de verering zich over Nederland. Het hoogtepunt van de verering lag in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. In de jaren zestig liep de devotie en het aantal pelgrims snel terug, maar het gebruik om elke maandagavond de noveen te bidden bleef bestaan.
Deelcollectie:
Lazaristen
Materiaal/techniek:
Aluminium en andersoortig metaal
Lengte in cm:
2-4
Documentatie:
Peter Jan Margry en Charles Caspers (red.), "Bedevaartplaatsen in Nederland", dl. 3: "Provincie Limburg", (Hilversum/Amsterdam 2000), p. 548-552
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z030-003 Relieken van Catharina Labouré (1806-1876)
Toelichting:
Zuster Catharina Labouré kreeg in 1830 in een visioen van Maria de opdracht een Wonderdadige Medaille in te stellen (zie de medaille onder VW-P018-004). Ze werd in 1947 heilig verklaard door paus Pius XII. Reliekhanger (1) met aan de voorzijde het monogram CLB. Aan de binnenzijde een reliek van de H. Catharina Labouré (toen nog Zalig). Reliekmedaillon (2) met aan de voorzijde het portret van Catharina Labouré en de tekst "S. Catherine Laboure P.P.N.".
Achtergronden:
Catharina Labouré maakte deel uit van de congregatie van de Dochters der Liefde, in 1633 gesticht door Vincentius a Paulo. In 1625 had Vincentius al de Congregatie der Missie gesticht, ook wel de Lazaristen genoemd.
Datering:
ca. 1935; ca. 1950
Deelcollectie:
Dochters der Liefde
Vervaardiger:
Ruffony (2)
Materiaal/techniek:
Verzilverd aluminium (1); zilver (2)
Diameter in cm:
2 (2); 2,5 (1)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z030-001 Wonderdadige medaille
Toelichting:
In 1830 in de kapel in de Rue du Bac te Parijs kreeg Catharina Labouré (1806-1876) tijdens een verschijning van Maria de opdracht om een medaille te laten slaan volgens het model dat haar werd getoond. Op de voorzijde Maria en de tekst "O Marie concue sans peche priez pour nous qui avons recours a vous". Met officiële toelichting over de medaille in het Nederlands.
Achtergronden:
Catharina Labouré was lid van de congregatie van de Dochters der Liefde, in 1633 gesticht door Vincentius a Paulo (1581-1660).
Deelcollectie:
Dochters der Liefde
Materiaal/techniek:
Goudkleurig metaal, geslagen; bedrukt papier
Lengte in cm:
2
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden