Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
3 voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
weergave:
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P009-002 Koord voor op het habijt
Toelichting:
Zwart koord met kwasten aan de uiteinden. In het koord werden drie knopen gelegd, verwijzend naar de drie geloften. Het werd bij de inkleding van nieuwe congregatieleden uitgereikt, samen met een rozenkrans, een medaille en een exemplaar van het Mariabrevier of Klein Officie van de Heilige Maagd Maria. Het koord werd om het middel gedragen met het afhangende gedeelte aan de linkerzijde
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Congregatie van de H. Geest
Materiaal/techniek:
Gedraaid touw
Lengte in cm:
92
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P009-005 Rozenkrans voor op het habijt
Toelichting:
Rozenkrans van vijf tientjes met twee medaillons. Op de ene zijde van het kleinste medaillon een tronende Maria met Kind, de initialen AP en een tekst in de rand van het medaillon. Op de andere zijde van datzelfde medaillon een afbeelding van Christus, de initialen AP en de tekst: France. Op de ene zijde van het grote medaillon Maria en de tekst: "O Maria tuus sum ego salvum me fac". Op de andere zijde van datzelfde medaillon het wapen van de congregatie (een bloedend hart, de H. Geest en bloemornamenten) met de tekst: "Noli negligere gratiam quae hodie data est tibi"
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Congregatie van de H. Geest
Materiaal/techniek:
(Edel?)metaal en hout (vruchtenpitten)
Lengte in cm:
63
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P009-001 Toog, schoudermantels en scapulier
Toelichting:
Lang uitlopend zwart priesterkleed (1) aan de voorzijde voorzien van een rij knopen van de hals tot aan de voeten. In Nederland gedragen tot midden jaren zestig. De toog heeft lange manchetten, twee steekzakken die tevens toegang geven tot de binnenzijde van de toog en één binnenzak ter hoogte van de linkerborst aan de binnenzijde van de toog. Twee overwegend zwarte schoudermantels, ook wel mozetta of camail genoemd, met roze voering en knopen. Aan de achterzijde lopen de mantels aan de bovenzijde over in een kleine capuchon. Eén van deze mantels (2) is aan de randen voorzien van bont. De andere mantel (3) is voorzien van contrasterend roze stiksel langs de randen. Dergelijke zwart met roze schoudermantels werden door bisschoppen en kardinalen gedragen. Zwarte schoudermantel (4) voorzien van drie knopen en knoopsgaten en een haakje en oogje als sluiting. De mantel is in Nederland alleen in de beginperiode van de congregatie gedragen. Dit exemplaar werd gedragen door kanunnik J. v.d. Lubbe cssp in Guadeloupe. Blauwkleurig scapulier (5) bestaande uit twee lappen verbonden met twee linten. Op de lappen zijn twee afbeeldingen opgebracht, één van de H. Maria en één van het wapen van de congregatie (H. Hart, H. Geest en bloemornamenten). Dit professiescapulier werd bij de tijdelijke professie uitgereikt. Twee witte boorden, één met splitknoop en zwart befje (6) en één met haakje en oogje en blauw befje (7). Tijdens het noviciaat werd een boordje met zwart befje gedragen, na die periode een blauw befje
Datering:
voor 1965
Deelcollectie:
Congregatie van de H. Geest
Vervaardiger:
Maison de l'Union, Laurent Oliva (3)
Plaats vervaardiging:
Parijs (3)
Materiaal/techniek:
Deels gevoerde stof met plastic en metalen onderdelen (1); mantels van glanzend gevoerde stof met metalen knoopjes en een bondrand (2,3); stoffen mantel met plastic en metalen onderdelen (4); vilt en (bedrukte) stof (5); plastic rand met stoffen befje en metalen bevestiging (6,7)
Lengte in cm:
157,5 (1); 51 (2); 48 (3); 50,5 (4); 62,5 (5); 14,5 (6); 17 (7)
Breedte in cm:
47-149 (1); 18-95 (2-4); 13 (5)
Diameter in cm:
11,5-14 (6); 14 (7)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden