Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
3  zoekresultaten
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z072-011 Schilderijtjes
Toelichting:
De drie schilderijtjes bestaan uit een afbeelding van Maria met Kind met daar omheen zelfgetekende gekleurde ornamenten en de teksten: Ave Maria (1); Lieve Moeder zegen ons (2,3). Achterop de eerste lijst staat geschreven: "Ter blijde herinnering aan mijne H. Professie Z.M. Martiniana 20 Aug., 54". Op de achterzijde van de tweede lijst staan twee handgeschreven teksten: "Ter herinnering aan mijne H. Professie Zr. Ma. Ludwine 20-2-'60; Op 20-2-1960 ontvingen mijn ouders deze afbeelding van de algemene overste Zr. Pelagia b.g.v. mijn eeuwige professie. Het heeft in Philippine, daarna in Zuiddorpe in het bejaardenhuis, op hun kamer gehangen. Bij overlijden van vader 1981 weer terug, Zr. Ludwine". Op de afbeelding van het derde schilderijtje staat geschreven: "Ter herinnering aan mijne H. Professie Z.M. Annuntiata 20 Augustus 1934". De ingelijste afbeeldingen werden door het hoofdbestuur aan de ouders van de betreffende zusters geschonken bij gelegenheid van de eeuwige geloften.
Datering:
1934-1960
Deelcollectie:
Franciscanessen van Veghel
Materiaal/techniek:
Gekleurd, beplakt en beschreven papier in houten lijstjes met metalen hangoogjes
Lengte in cm:
35-38,5
Breedte in cm:
24,5-29,5
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z072-075 Portret zuster Marie Joseph van der Eerden (1883-1968)
Toelichting:
Maria Wilhelmina Louisa Johanna van der Eerden trad op 8 december 1904 als zuster Joseph in bij de Franciscanessen van Veghel. Zij werd docente aan de kweekschool van het moederhuis in Veghel. In 1925 werd zij door de toenmalige algemeen overste, Zuster Isidora van Rooy, benoemd als secretaresse van de 'Eerste Nederlandsche R.K. Vereeniging van Modevakscholen'. Deze vereniging was in financiƫle en organisatorische moeilijkheden geraakt. Zuster Joseph trad doortastend op en zorgde ervoor dat de vereniging een doorstart kon maken, herdoopt in 'Sint Anna, R.K. Vereniging tot bevordering van industrie- en huishoudonderwijs voor meisjes'. De vereniging organiseerde in samenwerking met een aantal zustercongregaties in het hele land cursussen in naai- en huishoudonderwijs en in Den Bosch leidsterscursussen. Spoedig had zuster Joseph de leiding over de vereniging. Zij bleef dit doen tot op hoge leeftijd. Het portret is geschilderd door Wim van de Plas (1913-1984), vermoedelijk in 1952 of 1953 in opdracht van de Stichting Sint Anna, mogelijk bij gelegenheid van de 70e verjaardag van zuster Joseph. In elk geval dateert het portret van na 1951, want zuster Joseph is afgebeeld met de koninklijke onderscheiding die zij op 30 april 1951 ontving vanwege haar vele verdiensten voor de maatschappij. Het schilderij hing in het gebouw van de Stichting Sint Anna in Den Bosch. Bij de verhuizing van de stichting naar Vught in 2002 werd het schilderij overhandigd aan de zusters Franciscanessen van Veghel. In maart 2014 droegen de zusters het over aan het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.
Datering:
Ca. 1952
Deelcollectie:
Franciscanessen van Veghel
Vervaardiger:
Wim van de Plas
Materiaal/techniek:
Olieverf op linnen, in houten lijst beschilderd in de kleuren goud, zilver, wit en zwart
Lengte in cm:
125 (incl. lijst); 109 (excl. lijst)
Breedte in cm:
99,5 (incl. lijst); 83,5 (excl. lijst)
Diepte in cm:
6.5
Documentatie:
A.M. Lauret, Per imperatief mandaat. Bijdrage tot de geschiedenis van onderwijs en opvoeding door katholieken in Nederland, in het bijzonder door de Tilburgse Zusters van Liefde" (Tilburg 1967), p. 263-269; Henny Amoureus, "Zr. Marie Joseph van der Eerden (1883-1968), voorvechtster in het nijverheidsonderwijs', in: "20 Markante Nederlandse vrouwen in de 20e eeuw" ([Den Bosch 1999]), p. 20-21
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z072-058 Embleem van de congregatie
Toelichting:
Zwart-witte afbeelding van Maria in een mantel met een bloem in haar linkerhand en een sterrenkrans om haar hoofd, staande op een halve sikkel en een slang. Ze wordt omgeven door de volgende tekens: in de rechterbovenhoek een duif (de H. Geest); in de rechteronderhoek het schild van de aartsengel Michaƫl met rondom de woorden 'quis ut Deus' (wie is als God); in de linkeronderhoek het wapen der Franciscaanse orde (twee gekruiste armen met een kruis erboven); en in de linkerbovenhoek het wapen van de gemeente Oisterwijk. Het embleem is aangevuld met een tekst in de linkerbovenhoek: 'Oisterwijk 1877-1977'. Aan de linkerzijde van het embleem is in de marge '20 mei' geschreven met blauwe pen. De tekenaar is de heerbroer van zuster Willemina sfic en zuster Josephio sfic. Het embleem is naar voorbeeld van het titelblad van het boek van Moeder Isidora de Rooy sfic, dat naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de congregatie in 1919 was uitgegeven, getekend.
Datering:
[1945]
Deelcollectie:
Franciscanessen van Veghel
Vervaardiger:
Egbert Dekkers
Materiaal/techniek:
Inkt op papier achter glas in zwarte houten lijst met op achterzijde karton, twee hangoogjes en touw
Lengte in cm:
79,5
Breedte in cm:
48,5
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden