Zoeken in collecties

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
4.020  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0881 Lithosteen
Toelichting:
Portret van Godefridus van der Weijst, eerste prior van Diest 1845-1856. Vervaardigd naar een foto. Deze foto staat in: J. Scheerder, Henricus van den Wijmelenberg: een religieus emancipator in Oost Brabant 1800-1881. De nieuwe lente in de Orde van het H. Kruis, Tilburg 1976
Datering:
1850-1900
Deelcollectie:
Kruisheren
Materiaal/techniek:
Steen, inkt
Lengte in cm:
17
Breedte in cm:
14
Hoogte in cm:
5,5
Documentatie:
Literatuur: R. Janssen osc, R. en P. Winkelmolen osc, P.,Repertorium Canonicorum Regularium Ordinis Sanctae Crucis 1248-1840", (Maaseik 2002) (Godefridus van der Weijst)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P023-004 Liturgisch speelgoedvaatwerk
Toelichting:
Het speelgoedvaatwerk is gebruikt in een familie die nauw verbonden was met de kapucijnen. Allereerst heeft Simon C. Nadorp (pater Florus van Delft, 1917-2004) er in zijn jeugd mee gespeeld. Simon Nadorp kreeg het speelgoedvaatwerk van zijn oom Martinus Nadorp (1906-1970), pater van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën) die in 1930 in Londen tot priester is gewijd en als hoogleraar en procurator aan het seminarie in Hastings (Engeland) verbonden is geweest. Deze moet aan het begin van de 20e eeuw hiermee misje hebben gespeeld. Simon Nadorp gaf het aan zijn neefje Adrie Stijnman (1929-) die als Valentius Oudewater in 1948-49 novice bij de kapucijnen is geweest. Bestaande uit: 4 kelken van verschillend formaat, waarvan 3 met een deksel, 2 patenen, 1 monstrans, 1 wierookscheepje met wierooklepel, 1 ampullenblad met 2 ampullen, 2 houten hostiedozen, 2 bursa's, 3 canonborden (met de instellingswoorden, met de tekst van het Laatste Evangelie en van de laatste zegen). Daarbij uitklapbare mini-reproductie van het Issenheimaltaar van Grünewald.
Datering:
1880-1900
Deelcollectie:
Kapucijnen
Materiaal/techniek:
Tin, blik, hout, stof
Breedte in cm:
6 - 29
Hoogte in cm:
3 - 12
Opmerkingen:
Div. kleine voorwerpen, in een doos van 20 bij 23 bij 11 cm (dxbxh).
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P043-011 Liturgisch vaatwerk
Toelichting:
Bestaande uit: ronde pyxis op schaaltje (1). Op de deksel een voorstelling van het Lam Gods. Ronde pyxis met de tekst "Ecce panis angelorum" (2). De randen van het doosje en de deksel hebben een parelrandje. De deksel is versierd met een opstaand gelijkarmig kruisje en voorzien van graveringen van een kruis met daar omheen lelies en bladmotieven. Een oliedoosje voor de ziekenzalving (3). Op het doosje de letters "O.L." (Oleum Infirmorum) en op het deksel een gelijkarmig kruis. Een ovaalvormig ziekendoosje op voet (4). Op de deksel een knop met daarop een gelijkarmig kruis. Bevat een hostiehouder (pyxis) en een oliedoosje in de vorm van een schuitje met opstaand kruisje op de deksel. Afkomstig uit het missiehuis van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën te Cadier en Keer.
Achtergronden:
Een pyxis is een gewijd, met deksel gesloten en van binnen vergulde houder voor geconsacreerde hosties en wordt gebruikt om de geconsacreerde hostie buiten de misviering toe te dienen.
Datering:
1900-1970
Deelcollectie:
Sociëteit voor Afrikaanse Missiën
Materiaal/techniek:
Verguld zilver, gegraveerd (1); deels verguld zilver, gegraveerd (2); deels verguld zilver (3-4)
Hoogte in cm:
3-9 (2-4)
Diameter in cm:
10 (1)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z117-028 Liturgisch vaatwerk voor een speelaltaar
Toelichting:
Mogelijk gebruikt bij de zusters Ursulinen om uitleg te geven over de H. Mis. Aanwezig zijn: monstrans, grotere kandelaars (6 stuks), kleine kandelaars (4 stuks), ciborie, kelk met pateen en lepeltje, 2 ampullen met schaaltje, pyxis, wijwatersvat met kwast, wierookvat met wierookschaaltje, kruisbeeld met 2 kandelaars voor ziekenzalving. Achterop het kruisbeeld is met zwarte inkt geschreven: "i. is Stolp 1788[?]".
Deelcollectie:
Ursulinen van de Romeinse Unie
Materiaal/techniek:
Vaatwerk van koper(legering). Kwast van hout en plastic. Kruisbeeld op voet van hout en ijzeren sierwerk aan de achterzijde van het kruis. Hout en ijzer, met metalen spijkertjes aan het kruis vastgemaakt, zijn voorzien van een laagje goudkleurige verf. Het corpus en de kruistitel zijn van wit aardewerk(?) en zijn met kleine ijzeren spijkertjes die beschilderd zijn met zilververf aan het kruis bevestigd
Lengte in cm:
4,5-24,5
Diameter in cm:
4-10
Documentatie:
Otto S. Lankhorst, 'Uit de collectie', in: "Kroniek Sint Agatha", 9 (2011), nr.3, p. 2-3
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden