Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

Filter: unknownx
beacon
58  zoekresultaten
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z117-045 Speldjes met opschriften 'Serviam', 'Jerusalem Venray' en 'O.D.I.S.'
Toelichting:
'Serviam' (Ik wil dienen) was het devies van alle ursulinenleerlingen. Over het wapen is in het archief een kleine tekst bewaard, hieruit: ''t Groene kruis der hoop op het zilveren veld, getuigt van onze trouw aan Christus. 't Sterrenbeeld de kleine beer, Ursus, de betekenis van Ursula's naam heeft als laatste ster de Poolster, 't enige vaste punt aan de hemel, een punt waar we ons veilig op kunnen verlaten om op de goede weg te blijven. En ons devies: Serviam! Ik zal dienen! God op de eerste plaats en daarna onze medemensen, elk van onze medemensen, de geringste 't meest en 't best.' (inv.nr. 2518). O.D.I.S. was een leerlingenclub van de pensionnaires opgericht in 1924. O.D.I.S. is de afkorting voor 'Ons doel is samenwerking' (vgl. L. Verschueren ofm en C. Ibelings sj, 'Jerusalem 1422-1802, 1838-1938' (Nijmegen 1938), pp. 246-247).
Deelcollectie:
Ursulinen van de Romeinse Unie
Materiaal/techniek:
Blik, emaille
Lengte in cm:
2-5
Breedte in cm:
2-3,5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z117-047 Stempels
Toelichting:
met opschrift "Rel. Ursulinen "Jerusalem" Venray (1); Centrale Bibliotheek "Jerusalem" Venray (2); Lakstempel met gelijkarmig kruis (3) en tussen de armen van het kruis vier kleine kruisjes; Lakstempel met een omkaderd monogram JMJ (4) met daar omheen bloemranken en bovenop het kader een kruis, anker en hart (geloof, hoop en liefde). In de afgesneden bovenste twee hoeken van het stempelvlak twee stralende zonnen. Het huis te Maastricht van de Ursulinen heette J.M.J.; ovalen inktstempel van het "Zed. Lich. "Notre Dame de Lorette" aan de "Grote Gracht 74 Maastricht" (5); ronde lakstempel met daarop de afkorting "O.S.U." (Ordo Sancta Ursula) (6); kleine ovalen lakstempel met daarop het brandend hart van Jezus en in het hart de initialen "T.H." (7); ronde lakstempel met de letters "SC" erop (8); kleine rechthoekige lakstempel met eveneens de letters "SC" (9); (deel van?) een kleine houten lakstempel met daarop Chinese karakters (10); ovalen stempel in hoogdruk met gegutste afbeelding van twee liggende dieren (schapen?) in het stro met daaronder de initialen "M.v.D." (11). Daarbij een soort mesje om de was te kunnen snijden of weghalen(?) (12).
Deelcollectie:
Ursulinen van de Romeinse Unie
Materiaal/techniek:
Hout, rubber, koper, lood
Lengte in cm:
3-12
Breedte in cm:
1-4,5
Documentatie:
Informatie over de naam van het huis te Maastricht komt uit het begeleidende boekje van het Ursulinenspel (zie VW-Z117-001). Daar staan ook de namen van de andere huizen in Nederland genoemd
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z117-017 Tegeltje met voorstelling van Klooster Sint Ursula te Boxtel
Toelichting:
Het complex van klooster en school, gelegen aan de Baroniestraat, werd in 1911 ontworpen door architect J.H.H. van Groenendael. De laatste zusters hebben in 1985 het klooster verlaten, waarna het is verbouwd tot woningen en tot muziekschool. Twee identieke wandtegels met daarop in het zwart een afbeelding van klooster en school. Op één tegel staat met rode pen onder de afbeelding de naam van het klooster geschreven: St. Ursula.
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Ursulinen van de Romeinse Unie
Vervaardiger:
Mosa
Materiaal/techniek:
Gebakken, geglazuurd en bedrukt aardewerk
Lengte in cm:
15,5
Breedte in cm:
15,5
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z117-030 Tropenkist
Toelichting:
Kist van djatihout oftewel teakhout. Gebruikt als kamferkist om dekens, wolgoed etc. tegen motten te beschermen. Afkomstig uit Indonesië, gebruikt door verschillende zusters Ursulinen. Aanvankelijk gebruikt door zuster Aloysia van Berckelaar. Door haar van Indonesië naar Rome meegenomen. Daar later gebruikt door zuster Françoise Boom, en vervolgens door zuster Roseline. Op de voorzijde van de kist is een plastic hoesje geplakt waarin een papieren strookje (met adres) geschoven kan worden. Er zitten enkele reisstickers op de rechterzijde van de kist.
Deelcollectie:
Ursulinen van de Romeinse Unie
Materiaal/techniek:
Teakhouten kist met afgeronde hoeken en zijden. Op de hoeken en aan de zijden verstevigd met metalen plaatjes die met spijkers in het hout bevestigd zijn. Aan beide zijkanten van de kist is een metalen handvat bevestigd. De kist is aan de voorzijde voorzien van een sleutelgat, met bijbehorende sleutel. De deksel is met twee scharnieren aan de kist bevestigd. De deksel en de kist zijn verder verbonden door een scharnierende poot die aan de linker binnenzijde van de kist en deksel is bevestigd
Lengte in cm:
73,5
Breedte in cm:
38,5
Hoogte in cm:
31,5
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden