Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Portret magister-generaal Joannes Reynders osc

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0146 Portret magister-generaal Joannes Reynders osc
Toelichting:
Joannes Reynders, magister-generaal van 1735 tot 1741, ten halve, met licht naar rechts gewend hoofd, de beschouwer aanziend. Gekleed in zwarte mozetta met rode knoopjes, knoopsgaten en biezen, waarover een aan een rood en geel koord gehangen borstkruis met Kruisherenkruis in de viering. Kalot op het hoofd. Rechtsboven zijn wapen: drie groene korenaren in grondkleurige aardbodem op blauwgroen veld. Wapen gedekt met mijter en staf, waarboven een hoed met tweemaal zes kwasten. Zwart gelakte lijst met goudkleurige binnenrand en koperen plaatje waarop naam en ambtsperiode. Rechtsonder gesigneerd in rood J. Otjen
Datering:
1800-1850 (?)
Deelcollectie:
Kruisheren
Vervaardiger:
J. Otjen; kopie naar een 18de-eeuws portret
Materiaal/techniek:
Olieverf op linnen, op board
Lengte in cm:
84,5
Breedte in cm:
62
Opmerkingen:
Johannes Reynders (Reiners) werd op 24 mei 1692 te Maaseik geboren, legde zijn geloften af te Roermond en behaalde het licentiaat theologie te Leuven. Hij doceerde meerdere jaren filosofie en theologie te Roermond en vanaf 1718 te Hoei. Van 1727 tot 1735 was hij prior te Wegberg, maar behield de leiding over de theologiestudie te Hoei. Op 19 juli 1735 werd hij unaniem gekozen tot magister-generaal. Hij bevorderde de theologiestudie in de verschillende kloosters van de orde. Na een ziekte van acht maanden stierf hij op 1 november 1741 als vijftigjarige te Maastricht. Hij werd te Hoei begraven.
Het hier beschreven portret is een kopie van een achttiende eeuws schilderij uit het Kruisherenklooster te Maaseik. Gezien het feit dat Hermans het vermeldt in zijn werk van 1858 moet het vóór dat jaar zijn vervaardigd. De kop lijkt een latere overschildering. Over de schilder J. Otjen (Clairlieu 17 (1959) p.82: J. Otjens) zijn geen gegevens vermeld in de beschikbare literatuur.
Ook in het voormalige Kruisherenklooster te Wegberg bevindt zich een op doek geschilderd portret van Reynders waarop eveneens zijn wapen voorkomt.
Het wapen van Reynders komt overeen met zijn familiewapen. Het is ook afgebeeld op de gedenksteen van zijn ouders, welke is ingemetseld in de vroegere Capucijnenkerk te Maaseik. Voorts is het gegraveerd op de Theologische Thesen van 1735. Eveneens komt het voor op de achttiende eeuwse gravure van R. Le Loup van het klooster Clairlieu te Hoei, waarvan E. Fontaine osc een tweetal tekeningen vervaardigde welke zich in de Kruisherenkloosters te Amersfoort en te Uden bevinden. Zijn devies luidde 'Crescit ut alat', hetgeen overigens niet is weergegeven op het hier beschreven schilderij.
Het portret werd eind augustus 1956 door magister-generaal W. van Hees overgebracht naar het destijds te Amersfoort gevestigde generalaat; op 5 november 1984 is het teruggegaan naar St. Agatha (dossier Elsen)
Documentatie:
Literatuur: R. Janssen osc en P. Winkelmolen osc, "Repertorium Canonicorum Regularium Ordinis Sanctae Crucis 1248-1840" ( Maaseik 2002); "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 146; “Clairlieu”. Tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van de Kruisheren, 18 (1960), p. 56 (portret), p. 60 (wapen), p. 62-63; Idem, 17 (1959), p. 82-83; C.R. Hermans, “Annales canonicorum regularium S. Augustini, Ordinis S. Crucis”, Deel I-III (Silvae-ducis 1858), I (2), p. 124 e.v., p. 140, p. 201, nr. 3; III, p. 445-453; N.N.B.W. 1974, 1, 1432
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Erfgoedstuk