Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kelkvelum

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0310 Kelkvelum
Toelichting:
Op het zijden kelkvelum staat een gelijkarmig kruis in gouddraad centraal, de voor de Orde der Kruisheren kenmerkende kruisvorm. Ornamenten in de vorm van vazen, bladerbossen, bloemen en vruchten,zijn rondom dit kruis geborduurd. Ditvoor de renaissance typerende rankwerkis geborduurd in lazuursteek en steelsteek: bij de eerste zijn draden naast elkaar gelegd en op afstand met kleine steekjes vastgezet, de andere is een borduursteek voor lijnversieringen en de omranding van beeldelementen. De medaillons zijn uitgevoerdin broderie-mi pleine, contouren van gouddraad, opgevuld met gekleurde zijden borduurgarens. Binnen een lauwerkrans zit de gekroonde Maria op een gouden troon, met het Kind op haar schoot. Binnen het andere ereloof staat de verrezen Christusmet het kruis tegen zijn linkerschouder. Bij de aanvang van de eredienst droeg de priester de kelk, bedekt onder dit velum,naar het altaar.Maria en het Kind waren dan in het zicht. Zo bleef dit staan gedurende de dienst van het woord. Aan het beginvan de eucharistieviering waarbij de kelk werd gebruikt als houder voor de wijn (het bloed van Christus),vond de onthulling van de kelk plaats. Aan het eind van de dienst werd de kelk weer met het velum bedekt en droeg de priester droeg deze weer naar de sacristie, met de voorstelling van de verrezen Heer in het zicht. In de eerste helft van de zestiende eeuw kwam het kelkvelum langzamerhand in gebruik. Officieel werd het voorgeschreven in het derde kwart van die eeuw, de tijd van het Concilie van Trente (1545-1563). Als antwoord op de reformatie werd de triomferende kerk gepropageerd. Vorstelijke pracht in de paramenten ging hieraan gepaard. Rond 1560 werd deze bedekking van kelk en pateen ingesteld, de officiële datum van invoering was de heruitgave van het Romeins missaal in 1570. Het gebruik van het kelkvelum werd - in Nederland - afgeschaft na het Tweede Vaticaans Concilie 1962-1965
Datering:
ca. 1550
Deelcollectie:
Kruisheren
Plaats vervaardiging:
Zuidelijke Nederlanden (?)
Materiaal/techniek:
Zijde, zijden borduurgarens, gouddraad, pailletten
Lengte in cm:
49
Breedte in cm:
46
Diameter in cm:
Diam. medaillons 12
Opmerkingen:
Behalve op de hieronder vermelde tentoonstellingen werd het kelkvelum ook geëxposeerd op tentoonstellingen te 's-Hertogenbosch in 1949 en in 1953 (cat.nr.131), op tentoonstellingen te Cuyk in 1948 en 1952, op een tentoonstelling te Nieuwkuijk in 1954 (cat. nr. Ag.0071), op een te Roosendaal in 1954 (cat. nr. Ag.0040) en op een te Düsseldorf in 1972 (dossier Elsen).
Een afbeelding van Maria met Kind (vóór de restauratie) werd door B. Leisenheimer afgedrukt als 'Meditationsbild' in W. Kettner, Tut was er sagt, Lentesdorf am Rhein, 1979 (dossier Elsen)
Documentatie:
Literatuur: M. Beilmann-Schöner, M. M. van Zanten e.a., "In Cruce Salus. 800 Jahre Klosterleben. Das Kulturerbe der Kreuzherren in Westeuropa", tentoonstellingscatalogus (D/NL), Bentlage 2010, p. 223, 348; "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 310; “Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten van Geschiedenis en Kunst”, De Provincie Noordbrabant, Deel X, ('s-Gravenhage 1931), p. 233; "Naalden wekten wonderen", Tentoonstellingscatalogus Museum Fodor Amsterdam, (Amsterdam 1960), cat. nr. 62; F.G.L. van der Meer, “Kunstschatten uit Kempische abdijen”, tentoonstellingscatalogus Hilvarenbeek 1961, Raadhuis (Hilvarenbeek 1961), cat. nr. 87; ] “Uit Brabant's kerkelijke verzamelingen", tentoonstellingscatalogus ’s-Hertogenbosch 1963, Centraal Noord-Brabants Museum, ( 's-Hertogenbosch 1963), p. 18, cat. nr. 31; R. Broekhuis; H. Drenth, “In Cruce Salus. De Orde van het Heilig Kruis in de loop der eeuwen”, tentoonstellingscatalogus Ter Apel 1991, Museum Klooster Ter Apel (Winschoten 1991), p. 46-47, cat. nr. 41, pagina t.o. de inhoudsopgave: afb. detail (Maria met Kind)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk