Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Portret magister-generaal Johannes Georgius Hachten osc

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0144 Portret magister-generaal Johannes Georgius Hachten osc
Toelichting:
Johannes Georgius Hachten, magister-generaal van 1677 tot 1678. Kniestuk, staande aan tafel, driekwart naar links, de beschouwer aanziend. De rechterhand rust op een schedel, die ligt op een tafel met rood kleed. In de linkerhand een kerkboek, de wijsvinger tussen de pagina's. Hij is gekleed in ordegewaad met zwarte kovel, nog niet als magister-generaal. Hij heeft een duidelijk zichtbare tonsuur (corona). Rechtsboven zijn wapenschild in een acanthuscartouche met cherub aan de bovenzijde: rode balk op zilveren veld, in het schildhoofd drie weerhaken. Voorts op de tafel een staand crucifix op hoog, met schildpad belijmd voetstuk, kruistekst in cartouche en schedel met gekruiste beenderen aan de voet van het kruis. Zwart gelakte lijst met goudkleurige binnenrand en koperen plaatje waarop naam en ambtsperiode. R.b. onder het wapen "Ætatis suae 42" en gedateerd "Aº 1667"
Datering:
1667 (1677?)
Deelcollectie:
Kruisheren
Vervaardiger:
Ongesigneerd
Materiaal/techniek:
Olieverf op linnen
Lengte in cm:
87,5
Breedte in cm:
68
Hoogte in cm:
Lijst 102 x 82 cm
Opmerkingen:
Johannes Georgius Hachten werd waarschijnlijk omstreeks 1635 geboren te Gelder. Zijn geloften legde hij af in Roermond. Achtereenvolgens was hij professor in de filosofie en theologie te Namen en te Hoei. In 1677 werd hij gekozen tot magister-generaal. Reeds in de veertiende maand van zijn ambtsperiode stierf hij 21 oktober 1678 op de terugweg van een visitatie te Namen, vierenveertig jaar oud.
Het portret is volgens de erop aangebrachte datering vervaardigd in 1667 en vermeldt dat hij dan tweeënveertig jaar oud is. Klaarblijkelijk is dit een vergissing van de schilder, aangezien Hachten zoals hierboven reeds is aangegeven, in 1678 op vierenveertig jarige leeftijd is gestorven. Het schilderij zal kort na zijn verkiezing in 1677 zijn vervaardigd. Mogelijk verklaart dit het feit dat hij nog niet als magister-generaal is gekleed.
Opmerkelijk is dat Hermans (1858) dit portret, in tegenstelling tot dat van de andere magisters-generaal, niet vermeldt.
Het schilderij werd eind augustus 1956 door magister-generaal W. van Hees overgebracht naar het destijds te Amersfoort gevestigde generalaat. Het hing vóór die tijd in de grote gastenkamer van St. Agatha. Op 5 november 1984 is het naar dit klooster teruggegaan (dossier Elsen)
Documentatie:
Literatuur: R. Janssen osc en P. Winkelmolen osc, "Repertorium Canonicorum Regularium Ordinis Sanctae Crucis 1248-1840" ( Maaseik 2002); "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 144; “Clairlieu”. Tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van de Kruisheren, 17 (1959) p. 83; Idem, 18 (1960) p. 60 (wapen), p. 66-70; Emile Fontaine O.S.Cr., 'Mgr. Jacques Dubois' in "Clairlieu". Tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van de Kruisheren 4-5 (1946-1947), p. 1-221; L. Heere osc, 'Hoogwaardig Heer Jacques Dubois', in "Clairlieu" Tijdschrift gewijd aan de geschiedenis van de Kruisheren, 7 (1949) p. 3-13; C.R. Hermans, “Annales canonicorum regularium S. Augustini, Ordinis S. Crucis”, Deel I-III (Silvae-ducis 1858), I (2), p. 202, nr. 5
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Erfgoedstuk