Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Portret Wilhelmus Penecamp osc, prior St. Agatha

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0158 Portret Wilhelmus Penecamp osc, prior St. Agatha
Toelichting:
Kniestuk van Wilhelmus Penecamp, prior van St. Agatha van 1687 tot 1719, op 48-jarige leeftijd, staande aan een tafel voor een stoel met rode bekleding, driekwart naar rechts, de beschouwer aanziend. In de rechterhand een boek, de wijsvinger tussen de pagina's, de linkerhand raakt een bonnet, die op een tafel ligt. Gekleed in ordegewaad met kovel, witte band en een kalot op het hoofd. Op de tafel voorts een staand crucifix en een grote rozenkrans. Linksboven een donkergroene draperie met kwast. Rechtsboven een aantal folianten. Zwart gelakte lijst met goudkleurige binnenrand en koperen plaatje waarop naam en ambtsperiode. Op de sokkel van de zuil "AETATIS 48" en gedateerd "Aº 1689".
Datering:
1689
Deelcollectie:
Kruisheren
Materiaal/techniek:
Olieverf op linnen
Lengte in cm:
117
Breedte in cm:
87
Opmerkingen:
Wilhelmus Penecamp werd te Kalkar geboren in 1641 en trad in bij de Kruisheren te Emmerich, waar hij in 1672 lector in de theologie/filosofie werd. Van 1687 tot 1719 was hij prior te St. Agatha. In deze periode is hij ook enige mate diplomatiek actief geweest ten behoeve van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Oprichter van de Broederschap van de H. Drievuldigheid aldaar in 1718. Nadat hij een jaar later afstand had gedaan van zijn prioraat is hij teruggekeerd naar het klooster te Emmerich, waar hij op 14 juni 1723 in de leeftijd van 82 jaar is overleden.
- Mogelijk is dit portret door dezelfde schilder vervaardigd als dat van Th. du Blanc, dat eveneens dateert uit 1689 (zie inv.nr.156). Overeenkomst in gelaatsexpressie, in enige plooien van de kleding en het gebruik van stoelen in dezelfde stijl versterken dit vermoeden.
Bonnet later toegevoegd, waarbij een deel van de rozenkrans werd overschilderd (dossier Elsen)
Documentatie:
Literatuur: R. Janssen osc en P. Winkelmolen osc, "Repertorium Canonicorum Regularium Ordinis Sanctae Crucis 1248-1840" (Maaseik 2002); "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 158; L.P.M.J. Heere, “600 jaar Sint Agatha”, tentoonstellingscatalogus Sint Agatha 1971, Gemeentehuis Cuijk, nr. 93; L. Heere osc, ‘Het kloosterkleed der Kruisheren’, overdruk uit “Cruciferana”, Nova series nr. 20 (St. Agatha 1955), p. 11; L.H.C. Schutjes, “Geschiedenis van het Bisdom ’s Hertogenbosch”, Derde Deel, St. Michielsgestel 1872, p. 76; C.R. Hermans, “Annales canonicorum regularium S. Augustini, Ordinis S. Crucis”, Deel I-III (Silvae-ducis 1858), I (2), p. 202, nr.11, p. 206; II, p. 128
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk