Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Schilderij van de marteling van Sebastianus

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P017-Ag0095 Schilderij van de marteling van Sebastianus
Toelichting:
Centraal de heilige, gekleed in een lendendoek, opkijkend naar een Romeinse soldaat te paard. Een beul met half ontbloot lichaam aan zijn rechterzijde is bezig met het vastbinden van de martelaar. Links van Sebastiaan een geharnaste man die zijn linkerhand op diens linkerschouder heeft gelegd. Geheel links een negerknaap met pijl en boog. Achter de Romeinse soldaat te paard een rode vlag met "S.P.Q.R". Rechts van deze vlag is het hoofd van een soldaat te paard zichtbaar. Ter hoogte van de lendendoek een doorkijk. Op de voorgrond een bundel pijlen.
Zwart gelakte lijst met goudkleurige binnenrand
Datering:
1650-1700
Deelcollectie:
Kruisheren
Vervaardiger:
Kopie naar Anthony van Dyck
Materiaal/techniek:
Olieverf op linnen
Lengte in cm:
231
Breedte in cm:
188
Opmerkingen:
Kopie van een werk van Anthony van Dyck (olieverf op doek, 229 x 159 cm) uit 1616/1617 dat zich bevindt in de Alte Pinakothek te München. Een eerste versie ervan is in het bezit van museum Het Louvre te Parijs. Replica's met kleine varianten bevinden zich in de National Gallery of Scotland te Edinburgh en in Warwick Castle.
Anthonie van Dyck (Antwerpen 1599 - Londen 1641), leerling en later medewerker van P.P. Rubens. Behalve in Vlaanderen werkte hij in de Noordelijke Nederlanden, Italië, Frankrijk en Engeland. Bij de Engelse koningen Jacob I en Karel I stond hij in groot aanzien.
Hermans oppert de mogelijkheid dat het werk misschien is vervaardigd door Abraham Janssen, een navolger van Rubens
Documentatie:
Literatuur: "Inventarisatie-rapport Klooster St. Agatha", Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland (SKKN), 2 delen: tekst en foto's, 1996, inv. nr. 95; C.R. Hermans, “Annales canonicorum regularium S. Augustini, Ordinis S. Crucis”, Deel I-III (Silvae-ducis 1858), I (2), p. 204, nr. 28; Erik Larsen, "Anton van Dyck I, Werkverzeichnis" (Die groszen Meister der Malerei), Frankfurt am Main, Berlin, Wien 1980, p.40, nr. 118
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Erfgoedstuk