Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
142  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z002-001 Tegeltje met afbeelding van fruit en de tekst 'Draag vrucht voor God'
Toelichting:
Het tegeltje is ontworpen door zuster Theofoor van Zeijst osa (Ans van Zeijst, 1906-1988) in opdracht van de Mater Amabilisscholen (MAS). De MAS verzorgden na de Tweede Wereldoorlog vormingswerk onder jonge arbeidsters, allereerst in het bisdom Roermond. Er is een ander MAS-tegeltje bekend met de voorstelling van een haan en de tekst 'Drijf nu op eigen wieken'. Op de voorzijde is dit tegeltje gesigneerd: MAS. Op de achterzijde is vermeld "Ontw. Moniales Augustinianae, Maarssen" en het handelsmerk van de fabrikant Westraven uit Utrecht. De ontwerptekeningen van de tegeltjes zijn aanwezig in het persoonsarchief van Ans van Zeijst in het Katholiek Documentatie Centrum te Nijmegen.
Deelcollectie:
Monialen Augustinessen
Vervaardiger:
Fabriek Westraven, naar ontwerp van zuster Theofoor van Zeijst osa
Plaats vervaardiging:
Utrecht
Materiaal/techniek:
Geëmailleerde tegel in cloisonné van gebakken klei
Lengte in cm:
10,5
Breedte in cm:
10,5
Hoogte in cm:
1
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-B021-123 Twee schilderijen door frater Henricus
Toelichting:
Een schilderij van frater Victor voor zijn kippenhok (1), linksonder gesigneerd en gedateerd. En een portret van een man (2), mogelijk frater Victor. Rechtsonder gesigneerd en gedateerd.
Datering:
1977
Deelcollectie:
Fraters van Utrecht
Vervaardiger:
Frater Henricus (J.C.F. de Koning, 1917-2005)
Materiaal/techniek:
(Olie?)verf op hardboard (1); (olie?)verf op doek (2)
Lengte in cm:
30 (excl. lijst); 41 (incl. lijst)
Breedte in cm:
24 (excl. lijst); 34-35 (incl. lijst)
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z117-001 Ursulinenspel
Toelichting:
In het bordspel doorloopt de zuster op speelse wijze haar leven in het klooster via tien ladders van elk tien sporten. Ze begint in het postulaat, komt vervolgens in het noviciaat, daarna in het juvenaat en later in de probatie. Dit zijn de vier fasen in de vorming van de ursulinen: een half jaar postulaat, twee jaar noviciaat, drie jaar juvenaat en dan na ongeveer tien jaar kloosterleven een half jaar probatie. Tijdens het spel moeten er vragen worden beantwoord over de geschiedenis en de spiritualiteit van de ursulinen uit het bijbehorende boekje 'Ursulinenspel'. Bovendien moeten er op de sporten met een rood nummer een vraag 'kloosterlijke tucht' en op de bovenste sport van elke ladder een vraag 'Canonieke visitatie' worden beantwoord. Er zijn 6 verschillende speelfiguren, vormgegeven als zes verschillende zusters: Modesta, Simplicia, Dolorosa, Perseverata, Hilaria en Cordata. Van alle 6 de speelfiguren zijn drie varianten, gebaseerd op de kleding in de verschillende fasen: postulant, novice en geprofeste zuster. De 4 aanwezig spelborden verschillen van elkaar in de afbeelding bovenaan het bord. Op één bord is een gouden kroon weergegeven (1), omhoog gehouden door twee engelen. Links en rechts van de kroon een banderol met de tekst "Wie overwint, hem zal ik de kroon van het leven geven". Op een tweede bord staat bovenaan een godslamp afgebeeld met twee brandende wierookschalen (2). Op een ander bord zit bovenaan links de H. Ursula op een gouden troon in de wolken (3) terwijl vanuit de bovenzijde van de wolken de hoofden van drie gesluierde zusters met kaarsen en vier gesluierde zusters met palmtakken tevoorschijn komen. Aan de rechterkant staat een lege stoel met het embleem van de orde in de rug: de zitplaats waar de zusters om strijden. Het laatste bord lijkt op de voorgaande met het verschil dat de figuren op iets andere wijze zijn weergegeven en rechts is nog een afbeelding van de H. Ursula weergegeven als koningsdochter met kroon en twee pijlen (4).
Datering:
ca. 1950
Deelcollectie:
Ursulinen van de Romeinse Unie
Materiaal/techniek:
Beschilderde triplex spelfiguren, getypte kaartjes van (gekleurd) papier, getypte instructieboekjes van papier, spelborden van beschilderd papier op karton, kartonnen doos
Lengte in cm:
49 (spelbord)
Breedte in cm:
48 (spelbord)
Opmerkingen:
Eén doos bevat in principe: een spelbord, instructieboekje, 2 dobbelstenen, 18 spelfiguren en twee series van 32 vragenkaartjes. Er is één speldoos met twee instructieboekjes, deze wijken licht van elkaar af in paginering. Er is nog een extra doos met extra spelfiguren. Op de meeste spelfiguren is achterop de naam van de zuster genoteerd. Op één van deze figuren staat de naam 'Reflecta', deze naam komt slechts één keer voor. De hoeveelheid aanwezige spelborden en extra figuren doen vermoeden dat ieder huis een eigen spel had. Op één van de speldozen staat "Driebergen" (3).
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z019-001 Vaandel "Teken van hoop" gemaakt ten behoeve van de Acht-mei manifestatie te Zwolle
Toelichting:
'Geloofsbrief' van de zusters van 'De Bron' te Nijmegen gericht aan allen die in Zwolle aanwezig waren en geschonken aan het Bedrijfspastoraat (DISK) te Nijmegen. Tegen een achtergrond van het lichte 'levende' blauw is een grote cirkel van warmte en licht te zien: de zon van de verrijzenis. Hierin het idee van een kathedraal, ontleed aan de Duitse theologe Dorothée Sölle (1929-2003). Generaties lang wordt hieraan gebouwd, ooit zal het gereed zijn. Er staat een kruis als teken van pijn, verdriet, ellende en dood, waar het leven vol van is. Maar ook het kruis van Christus, dat het hele bouwwerk omspant. Christus die meelijdt: bij alle pijn en mislukking, is er toch hoop. Rechts zijn twee figuren te zien: gelijkwaardig man-vrouw, gezond-ziek, zwart-blank, homo-hetero. "Iedereen mag er zijn, hoort erbij. Zij zijn vurig van kleur, zij zijn gericht op die zon, zij worden er door getrokken." De figuur rechts boven staat symbool voor de hemel, vanwaar God met de mens bezig is. Op de achterzijde is de tekst aangebracht: ""Teken van hoop" aangeboden aan: industrie-pastoraat DISK Nijmegen. Afzender: een groep in en rond "De Bron" 6541 Nijmegen, 9 mei 1987".
Achtergronden:
De Acht-meibeweging is een platform van verschillende katholieke groepen en instanties, welke zich hebben verenigd om de vernieuwing van de kerk en het geloofsleven te stimuleren.Op de grote manifestatie van deze beweging in 1987 te Zwolle werden er 170 wandtapijten/vaandels getoond als geloofsbrieven: getuigenissen van groepen christenen aan de in Zwolle verzamelde medechristenen, over wat hen bijzonder bezighoudt en welke accenten zij daarbij leggen. De zusters benadrukken daarbij dat al hun werken en acties mensenwerk is waarbij nooit de dimensie van het gebed, de stilte en verwondering, van God, vergeten mag worden.
Datering:
1987
Deelcollectie:
Clarissen
Vervaardiger:
Zusters Clarissen van De Bron
Plaats vervaardiging:
Nijmegen
Materiaal/techniek:
Applicaties op stof genaaid
Breedte in cm:
233
Hoogte in cm:
126
Documentatie:
Voor toelichting op vaandel: zie documentatiemap VW-Z019
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden