Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Voorwerpencollectie

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
14  zoekresultaten
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P043-003 Missiebusje in de vorm van de buste van een 'neger'
Toelichting:
Het busje, in de vorm van een buste van een persoon met een donkere huidskleur, werd naar analogie van de 'knikengel' ook wel 'knikneger' genoemd. 'Neger' is de term die vanaf eind 19e eeuw tot in de jaren '60 veelvuldig door katholieken gebruikt werd voor mensen met een donkere huid uit Afrikaanse landen waar missie plaatshad. In de rechterhand van het beeldje kan een munt gelegd worden. Door een hendel achter het linker schouderblad naar beneden te brengen wordt de rechterhand naar de mond gebracht, tegelijkertijd opent de mond en bewegen de ogen naar boven. Op deze wijze komt het muntje in de spaarpot terecht. In reliëf in het ijzer staat op de achterzijde van de buste: "jolly nigger bank".
Datering:
1890-1930
Deelcollectie:
Sociëteit voor Afrikaanse Missiën
Materiaal/techniek:
Gietijzer geverfd
Breedte in cm:
15
Hoogte in cm:
19
Diepte in cm:
10
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P043-005 Mijters en sjerp voor bisschop
Toelichting:
Afkomstig van mgr. Hubert Paulissen sma (1881-1996) en mgr. Antoon Konings sma (1910-1991). De mijters van de beide bisschoppen zijn voorzien van rijk borduurwerk, ook wel preciosa genoemd. Op de mijter van mgr. Paulissen (1) aan de voorzijde een tronende Christus met scepter en rijksappel (Christus koning). Aan Christus' rechterzijde de H. Jozef met achter hem "St. Peter's Cathedral" in Kumasi (hoofdstad van het bisdom waar Paulissen bisschop was) en aan zijn linkerzijde de H. Hubertus met achter hem een hert. Daaronder de tekst "dominabitur a mari usque ad mare" (Hij zal heersen van zee tot zee). Aan de achterzijde zijn wapen, de wapenspreuk "venator animarum" (jager der zielen) en daaronder de tekst "adorabunt eum omnes reges terrae" (alle koningen der aarde zullen hem aanbidden). Op de kwasten de tekst "omnes gentes sevient ei [kruis]" (alle volken zullen hem dienen). Op de mijter van mgr. Konings (2) aan de voorzijde in een gouden baan de H. Maria op maansikkel met tussen haar handen het gekruisigde Kindje Jezus. Aan weerszijden van de baan een kwart van een zon met stralen. Aan de onderzijde van de mijter een ornamentele strook. Op de achterzijde loopt deze strook door. Daarboven het wapen van mgr. Konings met de spreuk "Iter para tutum". Op het schild een kruis, ster, palmboom en olifant. Daarnaast drie eenvoudige mijters (ook simplex genoemd), waarvan één (5) met aan de voorzijde een gouden band van boven tot onder met daarin drie oranje stroken en een kruis. De paarse sjerp is van mgr. Paulissen geweest.
Achtergronden:
Hubert Paulissen sma werd op 11 februari 1933 in de Sint Servaaskerk te Maastricht tot bisschop gewijd. Hij was tot 1951 bisschop van Kumasi (Ghana). Antoon Konings sma werd op 1 mei 1954 in de kerk van Posterholt tot bisschop gewijd. Hij was tot 1976 bisschop van Keta (Ghana).
Datering:
1933, 1951
Deelcollectie:
Sociëteit voor Afrikaanse Missiën
Materiaal/techniek:
Karton, (kunst)leer en stof. Stof: paarse stof met metalen drukknoopjes, wit linnen, witte, gele en rode zijde, gouddraad, goudkoord, goudband, garen in verschillende kleuren en kralen van pareltjes en koraal
Breedte in cm:
29-31 (1-5); 55 (sjerp)
Hoogte in cm:
28-35 (1-5); 90 (sjerp)
Documentatie:
J. van Brakel sma, "In de voetsporen van Sint Servaas. Mgr. H. Paulissen s.m.a. Een Maastrichtse missiebisschop" (Oosterbeek 1997)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P043-010 Memorabilia van de missie in Ghana
Toelichting:
Een Ghanese 'kente'(1), een geweven kleed, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in 2006, met daarop de tekst "SMA 150 years". Een herinneringsmedaille ter gelegenheid van 100 jaar katholieke missie in Ghana (Goudkust) (2). Aan de missionarissen uitgereikt door mgr. J.K. Amissah. Op de voorzijde de portretten van de paters Moreau en Murat en de tekst "Arrival of first missionaries, Elmina 18 may 1880". Aan de achterzijde een gestyleerd bisschopswapen met centraal een kaars. Om de kaars de tekst "Ghana catholic church centenary 1880-1980" en onder de kaars "Let your light shine". Een herinneringsmedaille ter gelegenheid van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Ghana (3). Op 8 t/m 10 mei 1980 bezocht de paus Accra en Kumasi in verband met de honderdste verjaardag van de evangelisatie van Ghana. Op de achterzijde dezelfde afbeelding en tekst als bij de andere herinneringsmedaille. Daarnaast twee buttons. Een button met een Afrikaanse vrouw met kind (4) die de woorden "Ghana onderdak" draagt. Daarboven een wapen met wapenspreuk "freedom and justice". Een button met een altaar met daarop een kelk met stralende hostie erin (5). Onder het altaar een afbeelding van bergen met op de voorgrond een palmboom met daarvoor een olifant. De tekst op de button luidt "First national eucharistic congress Kumasi, feb. 1951". Een speld met een afbeelding van een wit kruis boven een halve wereldbol (6). Met de teksten: "Gold Coast catholic young men's society", "Pax XPI [Christi] in regno XPI [Christi]". En een groene ronde speld met de letters "Y", "C" en "O" (7).
Achtergronden:
In 1879 begon de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën met de missionering van de Goudkust van West-Afrika, het tegenwoordige Ghana. De Apostolische Prefectuur van Cape Coast (le Vicariat Apostolique de la Côte d’Or) werd opgericht in 1897 en verheven tot Apostolisch Vicariaat van Cape Coast in 1901. Het Apostolisch Vicariaat van Kumasi werd op 2 februari 1932 afgesplitst van het Apostolisch Vicariaat van Cape Coast en toevertrouwd aan de Nederlandse afdeling van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. Het vicariaat werd in 1950 verheven tot bisdom met als eerste bisschop mgr. Hubert Paulissen. Het Apostolisch Vicariaat van de Neder-Volta of Beneden-Volta (Basse-Volta) werd op 15 maart 1923 afgesplitst van het Apostolisch Vicariaat van Cape Coast. In 1946 werd het toevertrouwd aan de Nederlandse afdeling van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën. In het noorden van Ghana waren de Missionarissen van Afrika (Witte Paters) actief.
Datering:
1951, 1980, 2006, z.j.
Deelcollectie:
Sociëteit voor Afrikaanse Missiën
Vervaardiger:
A. Consonni (3); Philip, son & nephew (6); Parree (7)
Plaats vervaardiging:
Liverpool (6); Horst (7)
Materiaal/techniek:
Geweven katoen in de kleuren paars, groen en geel (1); aluminium met goudkleurig laagje (2-3); buttons van blik, papier en plastic (4-5); geëmailleerde koperlegering (6); blik met groene verf (7)
Lengte in cm:
176 (1)
Diameter in cm:
2-5,5 (2-7)
Documentatie:
J. van Brakel, "Honderd jaar S.M.A. in Nederland" (Cadier en Keer 1992), p. 51-63; Jan Willemsen, "Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden" (Nijmegen 2006), p. 224-229
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-P043-011 Liturgisch vaatwerk
Toelichting:
Bestaande uit: ronde pyxis op schaaltje (1). Op de deksel een voorstelling van het Lam Gods. Ronde pyxis met de tekst "Ecce panis angelorum" (2). De randen van het doosje en de deksel hebben een parelrandje. De deksel is versierd met een opstaand gelijkarmig kruisje en voorzien van graveringen van een kruis met daar omheen lelies en bladmotieven. Een oliedoosje voor de ziekenzalving (3). Op het doosje de letters "O.L." (Oleum Infirmorum) en op het deksel een gelijkarmig kruis. Een ovaalvormig ziekendoosje op voet (4). Op de deksel een knop met daarop een gelijkarmig kruis. Bevat een hostiehouder (pyxis) en een oliedoosje in de vorm van een schuitje met opstaand kruisje op de deksel. Afkomstig uit het missiehuis van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën te Cadier en Keer.
Achtergronden:
Een pyxis is een gewijd, met deksel gesloten en van binnen vergulde houder voor geconsacreerde hosties en wordt gebruikt om de geconsacreerde hostie buiten de misviering toe te dienen.
Datering:
1900-1970
Deelcollectie:
Sociëteit voor Afrikaanse Missiën
Materiaal/techniek:
Verguld zilver, gegraveerd (1); deels verguld zilver, gegraveerd (2); deels verguld zilver (3-4)
Hoogte in cm:
3-9 (2-4)
Diameter in cm:
10 (1)
Trefwoorden:
Organisatietrefwoorden:
Bestanden Bestanden