Zoeken in collecties

Voorwerpencollectie

Als u op een afbeelding klikt, vind u meer informatie over het voorwerp. U kunt zoeken door: 

 

  • Het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, trefwoord).

 

 
 

Handig om te weten: als u beschrijvingen wilt zien in plaats van afbeeldingen, klik dan bij 'weergave' op: Tabelweergave. 

 

beacon
49  voorwerpen
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z167-022 Servet-etui
Toelichting:
Blauw met wit geruite etui, met binnenin vier steekzakjes als opbergmogelijkheid. Aan de buitenkant drie knoopjes en knoopsgaten als sluiting. Iedere zuster bewaarde in de la bij haar plaats aan tafel in de refter een servet-etui. In het etui werden het bestek, waaronder een messenlegger (ook wel 'pootje' genoemd), een servet en een messendoekje, opgeborgen. Na de warme maaltijd werd het bestek aan tafel afgewassen met een kom sop en theedoek die werden doorgegeven. Na de broodmaaltijd werden mes en vork aan het messendoekje schoongeveegd, dat wekelijks werd vervangen. Ieder etui was voorzien van de naam van een zuster. De naam werd met Oost-Indische inkt op een lintje geschreven dat op het etui was genaaid. Het etui werd in gebruik genomen met Pinksteren 1950.
Datering:
1950
Deelcollectie:
Zusters van De Voorzienigheid
Materiaal/techniek:
Blauw met wit geruit katoen met metalen stofovertrokken knoopjes
Lengte in cm:
26
Breedte in cm:
11-29
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z167-004 Sluiers en sluieronderdelen
Toelichting:
Lange zwarte sluiers; één met witte gesteven onderkap (1), één met ongesteven witte onderkap (2). De kappen hebben tussen de sluier en band een blauw randje en aan de voorzijde twee witte lintjes. Aan de achterzijdes is een kort stuk zwarte stof bevestigd. Beide sluiers hebben aan de voorzijde twee zwarte lintjes. Verder een drukknoopje dat in de nek kan worden vastgezet. Op de binnenzijde van één kap (1) is een oranje kruisje geborduurd. Op de binnenzijde van de sluier staat een "W" en is een etiketje bevestigd, met in rood borduursel "E 10". De linten aan de kap zorgden voor bevestiging op het hoofd, de linten en drukknoopjes aan de sluier hielden de sluier in model. In de jaren 1950-1960 werd de lange sluier om praktische redenen vervangen door een korte. Korte zwarte sluier (3) met gesteven witte onderkap. De kap heeft zwarte lintjes aan de voorzijde en een kort stuk witte stof aan de achterzijde. Tussen kap en sluier een blauw randje. De sluier heeft een drukknoopje. Op sluier en kap zijn etiketjes genaaid met daarop in rood borduursel "F 9". Witte novicensluier (4) met twee witte lintjes en een plastic band, die in de sluier geschoven kan worden. De gesteven sluier werd in model gespeld. Alle zusters droegen een wit onderkapje (5), of dagmuts, aan de achterzijde voorzien van een sluiting bestaande uit knoop en knoopsgat. Aan de onderzijde van het kapje is een kinband bevestigd. Het kapje werd onder de sluier gedragen. Daarnaast een gesteven witte hoofdband (6) met twee witte lintjes aan de uiteinden. Op de hoofdband is een etiketje bevestigd met daarop in rood borduursel "E 15". Twee 'pootjes' (7) met aan de onderzijde ieder een wit lintje en aan de bovenzijde een aantal gaatjes met twee splitpennen. De pootjes dienden ter vervanging van de dagmuts en werden met de splitpennen aan de hoofdband bevestigd. Ze zijn maar korte tijd gebruikt vóór de sluier in 1965 vereenvoudigd werd.
Datering:
1946-1965
Deelcollectie:
Zusters van De Voorzienigheid
Materiaal/techniek:
Verschillende stoffen met daarin verwerkt plastic en metalen onderdelen
Lengte in cm:
94 (1); 110 (2); 72,5 (3); 94 (4); 25,5 (5); 39 (6); 24 (7)
Breedte in cm:
125 (1); 120,5 (2); 85 (3); 117 (4); 20 (5); 4,5-8,5 (6); 2,5-4,5 (7)
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z167-037 Speldenkussen
Toelichting:
Het kussen werd 'speldenflik' genoemd. Twee met zwarte stof overtrokken kartonnen rondjes, die tegen elkaar zijn genaaid. In de rand van de speldenflik zijn spelden gestoken. De speldenflik maakte deel uit van inhoud van de zak die de zusters op de onderjurk droegen.
Datering:
z.j.
Deelcollectie:
Zusters van De Voorzienigheid
Materiaal/techniek:
Karton met stof overtrokken en enkele metalen spelden
Diameter in cm:
7
Bestanden Bestanden
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Voorwerp
VW-Z167-030 Troffel van de eerstesteenlegging in Heemstede
Toelichting:
Punttroffel met op de bovenzijde van het blad de tekst "De eerste steen van de uitbreiding Bosbeek te Heemstede is gemetseld op de 8ste april 1959 door de zeereerwaarde heer J.J.A. Starrenburg".
Datering:
1959
Deelcollectie:
Zusters van De Voorzienigheid
Materiaal/techniek:
Houten handgreep en metalen gegraveerd blad
Lengte in cm:
29,5
Breedte in cm:
3-10,5
Trefwoorden:
Bestanden Bestanden