Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Filmcollectie

Filmcollectie

Als u op een titel klikt, vind u meer informatie over de film. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, soort drager).

 

 
 

Handig om te weten: van de meeste films zijn in het Erfgoedcentrum digitale kopieën voorhanden. Die kunt u in de studiezaal bekijken.

 

Filter: Film 16 mmx
beacon
155  films
gesorteerd op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1948-1952
Deelcollectie:
Dominicanessen H. Catharina van Siƫna (Voorschoten)
Titel/opschrift:
Aruba
Samenvatting inhoud:
Landkaart Aruba met plaatsnamen. Schip 'Botne' in de haven van Oranjestad. Marktlui met groente en fruit. Gebouw met uitkijktoren, een kerktoren. Een pater in witte pij. Een wit kerkgebouw, de Sint-Franciscuskerk. Zusters in witte habijt lopen af en aan. Een zuster met vogelkooitje en andere zusters komen naar buiten en poseren voor de camera. Interieur kapel. Buiten het gebouw, winderige omstandigheden. Twee zusters lopen naar een afdeling van het ziekenhuis. Een zuster vervoert een patiƫnt op bed. Op de veranda staan bedden opgesteld. Een zuster met kind op de arm. Oudere patiƫnten rusten op de veranda. Een jonge vrouw in bed, een oudere man op krukken. Het strand met een azuurblauwe zee. Baders in zee. Palmbomen. Een vuurtoren. Een gezonken schip steekt boven het water uit. Een kerkje. Een zanderig voetbalveld. Varkentjes en schapen bij een kerk. De Alto Vista Kapel. Panorama rotsachtig woestijnlandschap. De Sint-Filomenakerk (Paradera). Een grote kale berg. Een groot schoolgebouw (internaat?) met bijgebouwen en palmbomen. Een onstuimige zee, golven slaan tegen de rotsen. De petrochemische industrie (olieraffinaderij) te San Nicolas. De Santa Teresita-kerk. Stadsbeelden San Nicolas, moderne gebouwen en krottenwijken. De St. Theresia school. Meisjes op het schoolplein. De St. Catharina kleuterschool. Kleuters hand-in-hand maken een kring. klappen en zingen. In de schoolbanken. Entree ziekenhuis. Zusters rijden een patiƫnt over de veranda. Patiƫnten uit bed. Overleg personeel op de veranda
Vervaardiger:
J.G. v.d. Bergh, camera
Land van uitgave:
Nederland
Duur in minuten:
9
Kleur of zwart/wit:
Kleur
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Kodachrome (begin edge code vierkant kruisje 1952 en tegen het einde 3 rondjes 1948) 110 meter op spoel Neumade in blik (5). Begin brandgaten 4x, kleuren zijn zeer goed. Overzetting is op 24 bps, moet 18 bps zijn! (TvM)
Aantal delen:
1
Geluid:
Nee
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1960
Deelcollectie:
Dominicanessen H. Catharina van Siƫna (Voorschoten)
Titel/opschrift:
Overstroming na dijkdoorbraak Tuindorp-Oostzaan, Amsterdam-Noord
Samenvatting inhoud:
(1) Een compilatie van een vijftal Polygoon-journaalitems van de overstroming van Tuindorp-Oostzaan, in de nacht van 13 naar 14 januari 1960, de evacuatie van tienduizend inwoners en de daaropvolgende acties dat jaar. De overstroming is te wijten aan een breuk in de dijk van het Noordzeekanaal. Bezoek van o.a. dr. Prinsen, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland en minister M. KlompĆ©. Opvang geĆ«vacueerden in de kantine van de NDSM. (2) Hare Majesteit de Koningin (Juliana) kwam de volgende dag naar het rampgebied. Bezoek koningin aan de St. Rosa Vakschool (geleid door de zusters), waar een aantal getroffenen waren ondergebracht. Koningin met de burgemeester naar het dijkgat om de sluiting van de dijk en de werkzaamheden gade te slaan. (3) Versterking van de dijk en het leegpompen van de ondergelopen Noorder IJpolder. De schade aan ondergelopen huizen en winkels wordt nadat het water begint te zakken nu zichtbaar. (4) Controleurs van de gemeente en politie komen de huizen inspecteren nadat het water nog niet helemaal is verdwenen. Verzakkingen van trottoirs en straten door het ondermijnende water. Troosteloze interieurs van de huizen, ordeloze chaos. Winkelvoorraden worden vernietigd. EnquĆŖteurs nemen de schade op. Elektriciteit en gastoevoer worden gerepareerd, ruiten hersteld. Streng bewaakt door militairen en politie wacht Tuindorp-Oostzaan op de terugkeer van zijn bewoners. (5) Vol optimisme enerzijds en vol bange verwachtingen anderzijds haasten de bewoners zich het Tuindorp binnen. De jongeren ondergaan de confrontatie met hun verlies meestal gelaten, de ouderen zijn vaak wanhopig, zoals ook prins Bernhard kon vaststellen. Maar de wil om alles weer zo spoedig mogelijk in het reine te krijgen overheerst. Tuindorp-Oostzaan is energiek begonnen aan het herstel
Vervaardiger:
(Polygoon) Philip Bloemendal, commentaar
Land van uitgave:
Nederland
Opmerkingen:
Let op! De overstroming was van 13 op 14 januari 1960, volgens info website Stadsarchief Amsterdam (Herman/Tony 13-3-2024)
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Gevaert ca. 120 meter op spoel (200 meter) in vierkant blik
Aantal delen:
1
Duur in minuten:
11
Geluid:
Ja
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1942-1945
Opmerkingen:
Een meer precieze datering naar aanleiding van tekst op website Huize Bijdorp: "Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden soldaten in het gebouw gestationeerd. In 1942 namen de Duitsers de gebouwen en de tuin in gebruik. In hetzelfde jaar werd het nieuwe schoolgebouw zwaar getroffen en na de oorlog herbouwd."
Deelcollectie:
Dominicanessen H. Catharina van Siƫna (Voorschoten)
Titel/opschrift:
Pensionaat - Leven tijdens de ballingschap
Samenvatting inhoud:
"9 uur. De school gaat beginnen." Een groep meisjes met schooltassen steekt de spoorwegovergang over en gaan een houten barak (paviljoen) binnen. Begin en einde van de schooltijden wordt met de bal aangegeven. "Het uitgaan der klassen." Een tweede bel is een teken dat de stoet zich in beweging kan zetten (uit veiligheidsoverwegingen?). "Lau en Leen zorgen voor de voedselvoorziening." Voedsel wordt met paard en kar gebracht door twee mannen. Op de achtergrond een spoorlijn en huizenrij. "De pannen-optocht." Meisjes en zusters lopen met pannen over de spoorwegovergang naar een gebouw. "De rij vertrekt weer naar het paviljoen." "Fietsende externen sluiten de stoet."
Vervaardiger:
(Firma Talens, opnamen?); Interfilm, Den Haag (laboratorium, copie juli 1957)
Duur in minuten:
3
Geluid:
Nee
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Gevaert 30 meter op Gevaert-spoeltje in blikje
Aantal delen:
1
Land van uitgave:
Nederland
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1940-1942
Deelcollectie:
Dominicanessen H. Catharina van Siƫna (Voorschoten)
Titel/opschrift:
Huize Bijdorp 1940-'44
Samenvatting inhoud:
Huize Bijdorp, een meisjesschool en pensionaat te Voorschoten in oorlogstijd. Zuster met hoorn telefoon in de hand. Entree gevel pand Huize Bijdorp. Zijaanzicht op kapel en bruggetje over vijver. Entree meisjesschool OLV Vrouw van Lourdes. "Temidden van een kokende wereld..." inspecteert een zuster de tuin. Half elf verlaten de meisjes de klaslokalen en gaan naar buiten, naar de speelplaats. De zusters houden toezicht. De jongere meisjes rolschaatsen, de oudere bekijken foto's. Na de ontspanning volgt de kookles. Aardappelen schillen, wortels raspen. Gehaktbal braden, hoeveelheid meel wegen. Typeles en naailes onder leiding van een zuster. Een paspop, waar de mouwen worden opgespeld. Wassen en strijken. De was wordt door de mangel gehaald. Schrobben in een teiltje. De was napersen. Het inwendige wordt op tijd versterkt. Keurig gedekte tafels. De soep wordt opgeschept. Meisjes eten in groepen aan tafels. De tuin levert de nodige hoeveelheid groenten. Ook een zuster helpt met het rooien van de aardappelen. Een Christusbeeld in de tuin. Een boerenknecht met paard en kar. Een zwaan (vijverkoning) klieft door het water. Een groep meisjes in een roeiboot op de vijver (met hindernissen). Meisjes op de tennisbaan. "Week-end", de meisjes verlaten met hun koffer de school. Tot slot een shot van de zuster (uit het begin van de film) om aan te tonen dat "de leiding van deze stichting in goede, tactvolle handen" ligt
Vervaardiger:
Firma Talens, Foto- en Kinohandel (opnamen); Interfilm, Den Haag (laboratorium, copie juli 1957)
Land van uitgave:
Nederland
Opmerkingen:
Titel is gegeven, ontleend aan inhoud. Een meer precieze datering naar aanleiding van tekst op website Huize Bijdorp: "Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden soldaten in het gebouw gestationeerd. In 1942 namen de Duitsers de gebouwen en de tuin in gebruik. In hetzelfde jaar werd het nieuwe schoolgebouw zwaar getroffen en na de oorlog herbouwd."
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Gevaert (kopie) 120 meter op spoel in blik. Beeldkwaliteit wisselt (agv onscherpe opnamen of slecht filmmateriaal)
Aantal delen:
1
Duur in minuten:
12
Geluid:
Nee
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1949
Deelcollectie:
Dochters O.L. Vrouw van het H. Hart
Titel/opschrift:
Met hand en hart
Samenvatting inhoud:
Vier zusters schepen zich op 8 februari 1949 in op de "Willem Ruys" in Rotterdam om naar de missie in Oost-Indiƫ te vertrekken. Ze worden geplaatst op missieposten op Midden-Java, Ambon, de Kei-eilanden en Nieuw-Guinea. Het 'Wilhelmus' klinkt als de boot met alle zwaaiende passagiers vertrekt. Ook in eigen land blijkt er nog veel missiewerk voor de congregatie te verrichten. In de veengebieden in Zuidoost-Drenthe bij Klazienaveen (landbouwhuishoudschool, ziekenhuis en polikliniek); in Hooglanderveen (Utrecht) het St. Josephgesticht (pension voor ouderen van dagen); in Hansweert op Zuid-Beveland (kostschool voor schipperskinderen); in Rijs (Mooi Gaasterland, Friesland) een vakantiekolonie (van de KAB) waar kinderen 6 weken verblijven en in een kindertehuis voor kinderen onder de 6 jaar in Eindhoven. Ten slotte krijgen we een inkijkje in het klooster in Tilburg waar de novicen hun opleiding krijgen: training in alle mogelijke huishoudelijke werkzaamheden, handwerken, maar ook opleidingen voor bijvoorbeeld onderwijzeres of vertaalster, studies van het leven van heiligen, bidden en mediteren
Vervaardiger:
Peter Reijnders, regie & camera; Artyfilm Eindhoven, filmproduktiemaatschappij; pater Van Helvoirt, commentaar
Uitgave van:
Provinciaal bestuur Dochters O.L. Vrouw van het H. Hart, opdrachtgever
Land van uitgave:
Nederland
Opmerkingen:
Scenario aanwezig in archief Z034, nummer 1392. Interessant detail: het Wilhelmus(!) klinkt op de film als de nonnen vertrekken naar Indiƫ begin 1949. Indiƫ is op dat moment nog steeds een Nederlandse kolonie en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog is nog in volle gang. In december 1949 wordt de soevereiniteitsoverdracht getekend (TvM)
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock kopie Kodak UK 1949 (probable). Koptitel ontbreekt, begin en einde film beschadigingen (perforatie?). Aanloopstrook/leader ontbreekt
Aantal delen:
1
Duur in minuten:
28
Geluid:
Ja
Organisatietrefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1958
Deelcollectie:
Dochters van Maria en Joseph (Zusters van de Choorstraat)
Titel/opschrift:
(Vertrek zusters naar Belgisch-Congo)
Samenvatting inhoud:
Kerk (St. Jan?). Straatnaambordje Choorstraat... zusters in wit habijt...
Vervaardiger:
(F. Bom c.i.c.m. miss. van Scheut, camera)
Land van uitgave:
Nederland
Duur in minuten:
ca. 8
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Kodak (edge code driehoekje 1958) 80 meter op 120 meter-spoel Stocko in Stocko-blik. Let op! Begin flinke perforatieschade (stukken weggeslagen) en brandgaten
Aantal delen:
1
Geluid:
Nee
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1959
Deelcollectie:
Dochters van Maria en Joseph (Zusters van de Choorstraat)
Titel/opschrift:
School voor lichamelijk gebrekkigen te Nijmegen
Samenvatting inhoud:
... St. Maartenskliniek te Nijmegen
Vervaardiger:
F. Bom c.i.c.m. miss. van Scheut, camera
Land van uitgave:
Nederland
Opmerkingen:
Zowel het origineel filmmateriaal als een duplicaat-negatief aanwezig
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Kodak (edge code twee rondjes 1959) ca. 90 meter op filmspoel 120 meter filmblik Stocko. Filmstock negatief Gevaert
Aantal delen:
2
Duur in minuten:
ca. 8
Geluid:
Nee
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1939
Deelcollectie:
Dochters van Maria en Joseph (Zusters van de Choorstraat)
Titel/opschrift:
(Montessorischool)
Vervaardiger:
Onbekend
Land van uitgave:
Nederland
Duur in minuten:
ca. 10
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Gevaert ca. 80 meter op spoel in Agfa-blik. Film mist aanloop en koptitel. Materiaal oogt kwetsbaar (bolling, krimp, slechte kitlassen)
Aantal delen:
1
Geluid:
Nee
Organisatietrefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1960
Deelcollectie:
Dochters van Maria en Joseph (Zusters van de Choorstraat)
Titel/opschrift:
De 6e Mariaschool 's-Hertogenbosch 1960
Samenvatting inhoud:
De 6e klas van de Mariaschool krijgt les van nonnen in godsdienst, muziek en handwerken (breiles). In de pauze voeren de meisjes op de speelplaats een dans uit
Vervaardiger:
A. Bouman, camera en montage; J. v/d Heuvel, productie
Land van uitgave:
Nederland
Opmerkingen:
Vermoedelijk is dit de Mariaschool aan de Ruische Poort 2 te 's-Hertogenbosch. De nonnen of zusters die hier lesgaven behoren tot de congregatie van de Dochters van Maria en Joseph (Zusters van de Choorstraat). Nog een aanwijzing hiervoor is in de film de tekstregel die links bovenaan het lesbord staat geschreven: "H. Josef, bid voor ons"
Kleur of zwart/wit:
Zwart/wit
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Perutz (titels) en Kodak (beeld, 2 rondjes 1959), ca. 75 meter op metalen spoel in plastic filmdoosje
Aantal delen:
1
Duur in minuten:
7
Geluid:
Nee
Organisatietrefwoorden:
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1977
Deelcollectie:
Dochters van Maria en Joseph (Zusters van de Choorstraat)
Titel/opschrift:
Een kleuterklas
Samenvatting inhoud:
Opnamen (B-band of restmateriaal) voor een professionele film (tv-programma of documentaire) van kleuters in hun klas bezig met schilderen (vingerverf) en kleien. Einde opnamen met overzicht werkstukken aan de muur. Eentje is van DesireƩ Camp 4 jaar
Vervaardiger:
Onbekend
Land van uitgave:
Nederland
Opmerkingen:
Datering ontleend aan Kodak edgecode. Titel toegekend en ontleend aan inhoud film. Film zit in envelop met opschrift "Koningshafte Carnaval. Deze band heeft waarschijnlijk geen waarde voor het kloosterarchief". In beeld is een paar keer een professionele geluidsman met microfoon voor geluidsopnamen!
Kleur of zwart/wit:
Kleur
Soort drager:
Film 16 mm
Opmerkingen techniek:
Filmstock Kodak (edge code vierkantje = 1977) ca. 100 meter op filmspoel Stocko 120 meter. Begin film geen aanloopstrook of leader, titel ontbreekt. Film zit nog in envelop, moet in blik worden bewaard!
Aantal delen:
1
Duur in minuten:
9
Geluid:
Nee
Organisatietrefwoorden: