Zoeken in collecties

Uw zoekacties: Kloosters in Nederland Vestigingsplaats: Aardenburg

Kloosters in Nederland

U zoekt in een lijst van alle kloosters die in Nederland aanwezig zijn of waren, vanaf de middeleeuwen. U kunt zoeken:

 

  • Door het intypen van een woord in het zoekveld. U vindt dan resultaten als het woord letterlijk in de catalogus voorkomt.
  • Met behulp van de selectiefilters die onder het zoekveld staan (kloosterorganisatie, plaatsnaam, provincie).

U kunt de kloosters bekijken op een landkaart als u bij 'weergave' klikt op: Kaartweergave. U kunt dan in- en uitzoomen met de +/- tekens of met uw muisknop.

 

 
 

Handig om te weten: via 'Uitgebreid zoeken' kunt u zoeken naar kloosters in een bepaalde periode. Stel, u wilt op de kaart van Nederland zien waar in de vijftiende eeuw kloosters van de Dominicanen waren gevestigd:

 

  • U kiest bij de filter 'kloosterorganisatie' voor 'Dominicanen'.
  • U klikt op 'Uitgebreid zoeken', vult de periode 1400-1500 in en klikt op 'Zoek'.
  • U kiest bij 'weergave' voor 'kaartweergave'. 

 

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Vestigingsplaats
Vestigingsplaats: Aardenburg
Orde of congregatie:
Benedictijnen
Naam van het klooster:
Hof St.Baafsabdij Gent
Plaatsnaam:
Aardenburg
Provincie:
Zeeland
Destijds gewest:
Vlaanderen
Type:
Uithof, m
Geschiedenis:
De benedictijnen van de Sint-Baafsabdij te Gent hadden een hof in de Bewestereedepolder bij Aardenburg. Deze hof, Monnikenwerve geheten, was het centrum van hun ontginnings- en inpolderingswerkzaamheden. Hoogstwaarschijnlijk werd deze hof al lang vóór de 13e eeuw gesticht. In een uit 1220 daterende lijst uit het archief van voornoemde abdij is sprake van een curtis van deze abdij bij Rodenburg. Wel zeker is hiermee de hof Monnikenwerve bedoeld
Gebruikte literatuur:
M.K.E.Gottschalk, “Historische geografie van westelijk Zeeuws-Vlaanderen, Volume 1” (Assen 1955), p. 56; P.J. van Cruyningen, “Behoudend doch buigzaam. Boeren in West-Zeeuws-Vlaanderen 1650-1850” (Wageningen Universiteit 2000), p. 241; Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, “De Nederlandsche leeuw, Volumes 109-110 (1992); R. De Keyser, ‘Bezittingen van de Sint-Baafsabdij van Gent in het Noorden van Brugge’, zie website Zwin Gevoelsstreek, http://www.zwinstreek.eu/geschiedenis/heemkundige-kringen/zoeken-in-publicaties/394-bezittingen-van-de-sint-baafsabdij-van-gent-in-het-noorden-van-brugge-1959-04 (08-03-2019)
ENK Monasticon nummer:
ME-P003-002
VU Kloosterlijst nummer:
X17i