Archiefinventarissen

Via de zoekfunctie hiernaast kunt u ruim 100 archiefinventarissen van orden en congregaties raadplegen. Als u een archiefinventaris aanklikt, zie u drie onderdelen:

  • Kenmerken: algemene informatie zoals naam, omvang en datering van het archief.
  • Inleiding: informatie over de archiefvormer en het raadplegen van stukken.
  • Inventaris: beschrijvingen van alle archiefstukken.

U kunt in de inventaris zoeken door een woord in te typen in het zoekveld of door rubrieken open te klikken. In beide gevallen komt u uit bij beschrijvingen met een nummer ervoor: de inventarisnummers.

Voor het inzien van archiefstukken heeft u vaak schriftelijk toestemming nodig van de archiefeigenaar. In de inleiding van elke archiefinventaris staat vermeld welke afspraken er voor dit archief gemaakt zijn. U kunt toestemming aanvragen door een mail te zenden naar: studiezaal@erfgoedkloosterleven.nl. De aanvraagprocedure vergt doorgaans één tot twee weken tijd.

U komt in de inventarissen woorden tegen die eigen zijn aan het kloosterleven. Veel van die woorden worden toegelicht op de pagina Termen en structuren.

De meeste archieven in het Erfgoedcentrum zijn nog niet afgesloten: er komen op gezette tijden aanvullingen binnen, die aan de inventarissen worden toegevoegd.