Deze week zijn er weer twee nieuwe inventarissen online geplaatst. Het betreft de inventaris van het archief van de Maristen en van het archief van de Missionarissen van Mariannhill.
De Paters Maristen maken deel uit van de maristenbeweging, die begon aan het begin van de 19e eeuw in Frankrijk. Vanaf 1903 verlaten veel religieuzen het land vanwege de antikatholieke regering. Een aantal maristen vestigt zich in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen), waar pater Jean Bériard het juvenaat St. Joseph opricht. Er volgen geleidelijk vestigingen in andere plaatsen zoals Glanerbrug (Twente) en Lievelde (Achterhoek). De eerst paters in Nederland richten zich vooral op missiewerk, met name op de Salomonseilanden, Nieuw-Caledonië en Fiji (Oceanië). In 1947 wordt de Nederlandse provincie opgericht. Paters blijven sindsdien vaker in Nederland en werken, bijvoorbeeld in het onderwijs, parochies en bij retraites.
De Missionarissen van Mariannhill is een missiecongregatie uit Zuid-Afrika, voortgekomen uit de Trappistenabdij Mariannhill nabij Durban. In Arcen stichtten zij in 1911 het Missiehuis St. Paul om nieuwe leden te werven voor het missiewerk. Het seminarie en de broederopleiding groeit en na de Tweede Wereldoorlog openen huizen in Eijsden, Mook (Molenhoek) en Venray. Door de snelle maatschappelijke ontwikkelingen en ontkerkelijking in de jaren zestig is heroriëntatie van Mariannhill in Nederland dringend geboden. De opleidingen stoppen en in 1969 starten zij in Arcen sociaal recreatiepark ‘Klein Vink’, in het bijzonder voor die groepen die bijzondere hulp behoeven (zie foto).